Profiders - Tijdschriften - Chattalk - E-cards - Netiquette - Clubs - Zoekmachines

.
Woorden die beginnen met een S - s - s - S - s - S

Sample

Digitaal geluidsfragment in een voor de computer leesbaar of afspeelbaar bestand. Van oorsprong een analoge opname omgezet in een digitaalsignaal.

 

Sampling Depth

"Aftastdiepte". Aangeduid in bits, hoeveel er worden gebruikt of nodig zijn voor het digitaliseren van een analoogsignaal.

 

Sampling Rate

"Aftastsnelheid". Aangeduid in Hertz, hoeveel maal per seconde een analoogsignaal wordt omgezet in een digitaalsignaal. Voorbeeld: standaardwaarde voor een geluidskaart is 44 kHz.

 

SATA

"Serial Advanced Technology Attachment" Nieuw type aansluiting tussen hardware apparaten zoals bijvoorbeeld de harde schijf , CD-Rom, DVD-spelers met het moederboard.

SATA kabels van Conrad

SATA-IDE Converter

Ideaal voor het aansluiten van een externe SATA- of IDE-apparaat op een USB-poort.

Sata-Ide-Converter van Conrad

Saturation

"Kleurverzadiging".

 

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem a.u.b. Contact met ons op!

Technotaal.com is een website van: CRIP - Creation of Resources Information Programs

SBC

"Solar-Blind Camera" zie ook ACS of...klik hier

 

Scanner

Hardware apparaat voor het overbrengen, digitaliseren van foto's, tekeningen en tekst naar de computer voor verdere bewerkingen als DTP.

 

Scanners van Conrad

Scart

"Syndicat de Constructeurs des Appareils Radiorécepteur et Télévision" Gestandaardiseerde aansluiting voor analoge video- en audio signaaloverdracht.

 

Schrijfruimte

Aanduiding van de hoeveelheid gegevens (bits) er op een gegevensdrager kunnen. De ruimte wordt uitgedrukt in Kilo-, Mega- of Gigabyts.

 

Scratch

Scratchen is in de popmuziek het ritmisch heen en weer bewegen van een vinylplaat door de dj, waardoor een geluid ontstaat dat klinkt alsof de plaat gekrast (in het Engels scratched) wordt.

Screendump

of "PrtScrn" = print van het scherm, is een afdruk van wat er op een bepaald moment op het beeldscherm wordt weergegeven.
Door op de eerste knop na de F-toetsen te drukken wordt op dat moment een afdruk van het scherm gemaakt, die met plakken kan worden weergegen, ook in Word.

Screensaver

Beeldschermbeschermer. Een programma van bewegende beelden om het inbranden van de beeldbuis tegen te gaan.

 

SCSI

"Small Computer System Interface" en wordt uitgesproken als [skoezie]. SCSI is een universele standaard om computer en randapparaten op elkaar aan te sluiten. SCSI heeft meerdere vormen, zoals SCSI-2, Fast-SCSI-2, Ultra-SCSI en Ultra-Wide-SCSI. De aanduidingen hebben voornamelijk te maken met het bustype: 8-bits, 16-bits, 32-bits, enz, waarvan de SCSI-interface gebruikmaakt, en het verschil is dan merkbaar in de snelheid.

Scumware

Software programa dat uw surfgedrag doorgeeft aan de maker en die die gegevens weer doorverkoopt aan b.v. een reclameburo. Adwarw, scumware en spyware zijn o.a. programma's die geweldig kunnen irriteren. Ze komen meestal ongevraagd binnen gelijk met de zogenaamde "Freeware" die we downloaden. Reclame gaat nog, maar als er privé gegevens terug worden gestuurd, dan wordt het tijd daar wat aan te doen. Freeware gereedschap om schoonschip te maken en ook om het schoon te houden vindt u op: www.lavasoftusa.com

Searchengine

Zoekprogramma op internet. Zoeken door het ingeven van trefwoorden.

 

Second level cache

Extra geheugen ter ondersteuning van het RAM-geheugen. Snelle CPU's (processors) vragen sneller om gegevens, het RAM-geheugen kan die snelheid niet altijd aan vandaar die extra ondersteuning.Voor zeer omvangrijke bewerkingen wordt een tweede cache-geheugen toegevoegd als aanvulling op het interne cache-geheugen. Dit type cachegeheugen moet altijd aangepast zijn aan de kloksnelheid van de processor. Dit stukje cache is meestal tussen de 32 en de 256 kByte groot.

 

Seek-time

"Gemiddelde toegangstijd" Seek time' en 'data rate" zijn o.a. de twee belangrijkste factoren die de snelheid van een harde schijf bepalen. Seek-time is de gemiddelde tijd die nodig is om de lees/schrijfkop van een harddisk boven de gevraagde track/sector te positioneren.

Seriële poort

Plug voor in- en uitgaandesignalen van een PC voor het aansluiten van niet te snelle randapparatuur als muis, toetsenbord en modem.

 

Serienummer

Software wordt over het algemeen beveiligd met een serienummer. Een unieknummer om het illigaal kopiëren tegen te gaan.

 

Server

Centrale netwerkcomputer met softwareprogramma's en databanken, waar alle aangesloten werkstations gebruik van kunnen maken. Bij internet maken de cliënts en accounts gebruik van een server.

 

Service provider

 

ISP "Internet Service Profider" Aanbieder die tegen betaling een eigen e-mail aanbiedt, de mogelijkheid geeft een eigen site op het World Wide Web te maken, en vaak om daar gegevens via het FTP toegankelijk te maken. Ook wel access provider genoemd.

 

Session

Een session is een code cq. sleutel, waarmee we bepaalde gegevens ophalen van de server naargelang welke sleutel we hebben. Die zogezegde sleutel die u hebt is telkens voor elke website en elke gebruiker verschillend. Die sleutel krijg je van de webserver als je een website bezoekt.

 

SET

"Secure Electronic Transactions" Beveiligingsysteem voor betalingen via Internet.

 

SETUP.EXE

Opstart extentie voor het instaleren van software bestanden.

 

SFC

"System File Checker " Met het hulpprogramma Systeembestandcontrole kan een beheerder alle beveiligde bestanden scannen om de versie ervan te controleren. Als tijdens deze controle wordt vastgesteld dat een beveiligd bestand is overschreven, wordt het bestand vervangen door de juiste versie van het bestand. Deze versie wordt opgehaald uit de cachemap (%Systemroot%\System32\Dllcache) of de Windows-installatielocatie. De cachemap wordt eveneens gecontroleerd door Systeembestandcontrole en wordt zo nodig bijgewerkt.

 

Shareware

Verkort softwareprogramma, veelal op CD-Rom. Bedoeld als reclame product voor het eigenlijke programma of spel. Vergelijkbaar als een uittreksel van een boek. Tegen een kleine vergoeding of vrijelijk te gebruiken. (zie ook demo-software)
"Freeware" is wel gratis en vrij te gebruiken.

 

SI

SI-prefix

Een SI-prefix is een decimaal voorvoegsel dat kan worden toegevoegd aan elke eenheid van het SI-systeem, om aan te geven dat het om veelvouden of delen van die eenheden gaat. Meer bij Wikipedia

 

SIMM

"Single In-line Memory Module" Geheugen module. Meer pins betekend snellere toegang tot het geheugen. SIMM is een snellere "RAM-chip", zoals ze ook wel genoemd worden en de voorgangen van de DIMM.

 

SIM
SIM-kaart

"Subscriber Indentity Module" Geheugenkaart voor een draagbaretelefoon. Deze kaart bevat alle gegevens van de abonnee en staat los van het toestel. Ander toestel, kaart overzetten.

 

SIM-lock

Een blokkering die een bepaalde SIM-kaart van een aanbieder aan een bepaald toestel verbindt. Veelal toegepast bij reclame acties Voor het opheffen van de blokkering betaald men meestal net zoveel als dat het toestel normaal zou kosten.

De GSM netwerk aanbieders verkopen hun abonnementen vaak samen met een telefoon. Om er zeker te zijn dat de klanten niet overstappen naar een andere aanbieder bouwen ze een "slot" in op de telefoon, die ervoor zorgt dat het niet meer mogelijk is om met dat toestel een ander abonnement te gebruiken

 

SIP

"Session Initiation Protocol" is een regelgeving om multimediacommunicatie (audio-, video- en andere datacommunicatie) mogelijk te maken.

 

Site

"Website". Aantal met elkaar verwant zijnde bladen (pagina's) op Internet, gevuld met tekst, beeld al dan niet bewegend en evt. geluid.

 

Sitemap

 

Routebeschrijving van een webpagina. Veel gebruikt door zoekmachines.

Sjabloon

"Voorgedrukt". Standaard instellingen en evt. teksten voor opmaak van brieven of regelmatig terugkerend drukwerk. Ook wel "Template"

 

SLIP/PPP

Regelgeving voor inbelprocedures.

 

Slot

Langwerpig contactstrip met veel kontakten voor het verbinden van uitbreidingskaarten op het moederbord in de PC. ISA en PCI zijn de meest universele slots, waarvan de laatste een standaard aan het worden is.


Smartcard

Een digitale ontvanger functioneert niet zonder een Smartcard. Dit is een pasje, vergelijkbaar met een bankpas, dat gekoppeld is aan uw abonnementsgegevens. De Smartcard zorgt ervoor dat u die programma’s ontvangt waar u voor betaalt.

 

SmartTV

"Smart-tv" is een televisietoestel dat contact kan maken met internet, waardoor men direct op de televisie gebruik kan maken van bepaalde internetfuncties.
Om gebruik te maken van Smart-tv moet de televisie contact kunnen maken met internet. Hiervoor is een internetabonnement vereist, dat consumenten bij elke willekeurige internetaanbieder in hun regio kunnen afsluiten. De verbinding kan, net als bij een pc, tot stand worden gebracht door middel van een ethernetkabel of draadloos (wifi), het laatste alleen wanneer het televisietoestel er geschikt voor is.
bron: Wikipedia

Smile

smilefrustii yawnee angry crazy said proud


SMS

"Short Message Service" oftewel korte berichten dienst. Service voor draagbare telefoonhouders. Oorspronkelijk bedoeld voor zakelijk gebruik, maar populair bij jongeren.Berichten kunnen via GSM of internet worden doorgezonden en opgeslagen naar een draagbaretelefoon.

 

SMSC

"Short Message Service Centre"

 

SMTP

"Simple Mail Transfer Protocol" Regelgeving voor het versturen van electronische berichten naar een E-mailserver.

 

SMTP-server

Een bij de provider gestationeerde computer, die op verzoek van de client e-mails duurstuurt naar de eigen computer.

 

Snelkoppeling

Plaatje of icoon te herkennen aan het klein pijltje (verwijzing) van een bestand. Zichtbaar in een werkbalk of op het bureaublad. Aanklikken opent het het orginale bestand.

 

Sneltoetsen

Het simpele aanklikken van bepaalde toetscombinaties heeft het zelfde effect als het soms ingewikkelde aanklikken van toetsen in de werkbalken.

 

SO

ISDN-basisaansluiting met één D- en twee B-kanalen.

 

Socket

De processor voet met alle nodige kontakten op het moederboard.

 

Socket Service

Interface voor PC-Cards.

 

Software

Programma bestanden voor de PC. Software is nodig om de hardware ( de computer en randapparatuur) aan te sturen. In het verleden werden deze bestanden voornamelijk uitgebracht op de 5¼ inch zachte schijfjes, vandaar de naam.

 

Spacebar

"spatiebalk" is een toets op het toetsenbord van bijna alle computers en schrijfmachines. Hij bevindt zich op de onderste rij van het toetsenbord, en ontleent z'n naam aan het feit dat de toets hoofdzakelijk dient om spaties te typen en langgerekt van vorm (balkvormig) is.

 

 

Spam

Spam is ongevraagde e-mail, die vaak in grote hoeveelheden tegelijk wordt verzonden. Bij de inhoud gaat het meestal om een vorm van adverteren, maar kan ook een virus bevatten. Opassen dus!
meer>> klik op logo

 

Op deze pagina leest u alles over spam en de bestrijding ervan.

SPDIF

 

'Sony/Philips Digital InterFace' Interface die het mogelijk maakt om digitale audiosignalen direct te kunnen op nemen op: Minidisk, DAT- of DCCrecorder zonder de analoge tussenfase.

 

SPLITV

"Splitview" biedt gebruikers de mogelijkheid om meerdere vaste Windows te laten zien op een of meer schermen.

 

Spoofing

Letterlijk: "verlakkerij". Op internet wordt onder "spoofing" verstaan: met kwade opzet de identiteit van een ander aannemen. Spoofing gebeurt veel bij e-mail en is moeilijk op te sporen. De Europese Commissie beschouwt het aannemen van iemand anders identiteit op Internet als een vorm van hacking en vindt het dan ook strafbaar.
Wanneer u bijvoorbeeld in het Forum gaat "spoofen" bent u dus strafbaar!

 

Spool  

Spreadsheet

Software-rekenprogramma. Zowel horizontaal als verticaal kunnen hiermede electronische berekeningen worden gemaakt. Als één cijfer wordt veranderd wordt dat automatisch doorgerekend. Vaak zijn met een spreadsheet programma ook grafieken te maken.

SPX

"Sequenced Packet Exchange", regelgeving voor communicatie tussen programma's over een netwerk.

 

Spyware

Software programa dat uw surfgedrag doorgeeft aan de maker en die die gegevens weer doorverkoopt aan b.v. een reclameburo. Adwarw, scumware en spyware zijn o.a. programma's die geweldig kunnen irriteren. Ze komen meestal ongevraagd binnen gelijk met de zogenaamde "Freeware" die we downloaden. Reclame gaat nog, maar als er privé gegevens terug worden gestuurd, dan wordt het tijd daar wat aan te doen. Freeware gereedschap om schoonschip te maken en ook om het schoon te houden vindt u op: www.lavasoftusa.com

 

SRAM

"Static Random Access Memory" Snelle geheugenmodules met een toegangstijd van 20 tot 30 nanoseconden.

 

SSL-certificaat

"Secure Socket Layer" (SSL) en Transport Layer Security (TLS) zijn de meest gebruikte beveiligingsprotocollen. Het zijn beide in feite een protocollen dat een beveiligd kanaal voorziet tussen twee computers die via internet of via een intern netwerk communiceren. In de huidige digitale wereld wordt het SSL-protocol doorgaans gebruikt wanneer een webbrowser een veilige verbinding moet kunnen maken met een webserver via het inherent onveilige internet. Bron: Globalsign

Stacker

Stand by-tijd

Het aantal uren, bij een GSM-toestel, voordat de batterij leeg is wanneer de telefoon aanstaat maar er niet wordt gebeld.

 

Startbit

Eén van de twee bits waarmee het teken (databits) wordt geopend bij asynchrone datacommunicatie.

 

Statistics

Status

Stepname

Sternetwerk

Alle werkstations worden afzonderlijk op een centraalpunt (HUB) aangesloten. Daar vandaan wordt de verbinding met de fileserver gemaakt.

 

STK

"Sim application ToolKit"

Stopbit

Eén van de twee bits waarmee het teken (databits) wordt afgesloten bij asynchrone datacommunicatie.

 

STP

"Shielded Twisted Pair" Met een metalen mantel afgeschermde kabel met getwiste draden voor ISND verbindingen.

 

Streaming video

Het vrijwel direct tonen van het beeld bij het ophalen van een videobestand, wat meestal behoorlijk wat tijd in beslag neemt, noemen we "streaming video."

 

Stroomsplitser

Subdirectory

Zie "Directories"

 

Superscaler

Supervisor

Netwerkbeheerder.

 

Surfen

"Zappen" Vluchtig bekijken van internetpagina's.

 

.svg
SVG

"Scalable Vector Graphics" extensie voor een tekstgebaseerde taal om grafische objecten dimensionaal in XML ("eXtensible mark-up language") te beschrijven.

 

SVGA

"Super Video Graphic Arry".

 

Swap file

Synchroon

Tijdwinst. Het meegeven van een synchrooninstelling bij datacommunicatie werken ontvang- en zendkant met dezelfde kloksnelheid, waardoor de start- en stopbits overbodig worden.

 

Syntax

Of wel "Syntaxis"
De speciale grammatica van computeropdrachten. Meestal sterk afhankelijk van onderliggende programmeertaal.

SYS

Sys is een Dos-commando en wordt gebruikt om een aantal systeembestanden te kopiëren op een disk of diskette zodat men van deze kan opstarten.

 

SysOp

"Systeem Operator" Technisch beheerder van een computer.

 

Systeem-BIOS

"Basic Input Output System" is een bibliotheek met een set basisinstructies voor de communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Tijdens het opstarten van een pc, wanneer het besturingssysteem nog niet geladen is, is dit ook de enige software die beschikbaar is.

Systeembronnen

Vergelijk het als gereedschappen. Hier maakt de PC gebruik om te kunnen werken, zoals RAM-geheugen, opslagruimte, interrupadressen enz. Bij ontbreken van een bepaald stuk gereedschap geeft de PC dat aan.

 

Systeemherstel

Onder het besturingssysteem van Windows ME en XP worden instellingen bewaard, zodat het mogelijk is om bij besturingsproblemen de computer naar een eerdere instelling (datum) terug te zetten naar een punt dat de installatie wel goed.

 

Systeemkast

Alle onderdelen van de PC worden in een z.g. systeemkast ondergebracht. Moederboard en processor bepalen in eerste instantie welke type kast het beste voldoet. Uitvoeringen zijn "desktop" plat op het bureau, "mini tower" klein rechtop, "midi tower" groot rechtop en de "big tower" nog groter.

 

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem a.u.b. Contact met ons op!

Technotaal.com is een website van: CRIP - Creation of Resources Information Programs