Profiders - Tijdschriften - Chattalk - E-cards - Netiquette - Clubs - Zoekmachines

.

Woorden die beginnen met een R - r - r - R - r - R

RAM

 


"Random Access Memory" Werkgeheugen van de PC. Dit interne geheugen is nodig om programma's en data te laden van en naar bijvoorbeeld de hardeschijf. Gegevens die bewaard, bewerkt en verwerkt moeten worden.
Bepaalde stuurprogramma's vragen veel Mb RAM om goed te kunnen werken. Echter zodra de PC wordt uitgeschakeld verliest het RAM-geheugen zijn inhoud.

Rambus
RDram

Nieuwe RAM technologie voor hoge toegangssnelheden voor snellere processors zoals de Pentium 4.

 

RAMDAM

"Random Access Memory Digital Analog Converter" In dit gedeelte van de processor wordt een digitaal signaal omgezet naar een analoog signaal.

 

Rapid prototyping

zie 3D-Printer
Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem a.u.b. Contact met ons op!

Technotaal.com is een website van: CRIP - Creation of Resources Information Programs

RAS

"Remote Access Manager" Softwareprogramma om verbinding met een netwerk te maken.

RD-RAM

"Rambus DRAM", zeer snel geheugen op 800 MHz

 

RDBMS

"Relational DataBase Management System" Softwareprogramma waarmee reeds opgeslagen gegevens in verschillende tabellen in één database kunt rangschikken en analyseren.

 

RDS

"Radio Data System" Naast radio luisteren is sinds enige tijd ook radio kijken mogelijk met het Radio Data System. Dit is een systeem dat digitale informatie aan radioprogramma's toevoegt. De tekstinformatie (het weer of de naam van de zender etc.) kunt u zien op de display van de tuner, al heeft u voor het bekijken van deze informatie wel een RDS-tuner nodig.

 

Record

Een verzameling velden. Voorbeeld: een adresbestand bestaat uit een aantal velden. Naam, adres, postcode enz. = een record.

 

Red book

 

In dit book staan de internationale afspraken/specificaties voor het produceren van audio-CD's.

 

Refresh rate

Opfrissnelheid van het monitorbeeld. Eenheid is hertz. Bij lage snelheid trilt het beeld. Hoe hoger de frequentie hoe rustiger het beeld.

Refurbished

"Refurbished" In termen van IT- producten wordt hier bedoeld - milieuvriendelijke, professionele gerepareerde en het schoon gemaakte van gebruikte hardware.
Een refurbished PC is de slimme oplossing voor je portemonnee! De PC is geheel nakeken, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd. Een nieuwe PC dus voor een fractie van de kosten.

Refurbished hardware
Zonnepanelen vergelijken? Doe de dakcheck, en vraag direct offertes aan!

Regedit
Register

Programma om het Windows-register te bekijken en eventueel te wijzigingen. In het register staan alle gegevens en instellingen van alle onder windows draaiende programma's. Veranderingen aanbrengen in het register is niet zonder risico's en kan de werking van die programma's en de computer in gevaar brengen.

 

Regiocode

Uitgevers van films op DVD hebben de wereld in regio's. Door een DVD een code mee te geven voorkomen zij dat bepaalde films in andere regio's (landen) zijn af te spelen. Nederland zit in regio 2 en de VS in 1.

 

Relais

Electronische schakelaar. Een stroom door een electromagneet zet een schakelaar met meer of minder kontakten om. Veelal toegepast om met een klein stroompje een grote stroom te schakelen.

 

Renderen

Het berekenen en weergeven van de beeldpuntjes van een afbeelding en deze zodanig bewerkt dat een gerendeerd plaatje er uit ziet als een foto.

 

Reset

"Reset" Een resetknop is bij veel electronische apparaten een standaard knop om de orginale instelling van de fabriek terug te zetten.

 

Reset- en basisfont stijlen

"Reset- en basisfontstijlen" zorgen ervoor dat de standaard stijlen van verschillende browsers worden gereset, zoals fonts, marges, padding en borders. Later in het CSS bestand kunnen deze overschreven worden. Op deze wijze kunt u de Joomla content en modules voor verschillende browsers consistenter stijlen. In het blank CSS bestand zijn de basisstijlen reeds opgenomen. Wanneer u dit goed toepast hoeft u vaak geen aparte stijlsheets op te nemen voor de oudere Internet Explorer browsers (IE6 en IE7).

 

Residentie net

 

Het Residentie net is een initiatief waardoor alle inwoners uit Den Haag over e-mail kunnen beschikken, die ze via Teletekst kunnen raadplegen. Hiervoor werkt Casema samen met Infothuis en KPN Telecom. Kijk voor meer informatie op: www.residentie.net.

Resolutie

Kwaliteitsnorm voor beeldschermen. Ook wel oplossend vermogen genoemd. Meer puntjes (pixels) scherper beeld. Norm is het aantal weergegeven puntjes op een beeldscherm.

 

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem a.u.b. Contact met ons op!

Technotaal.com is een website van: CRIP - Creation of Resources Information Programs

RFID

"Radio Frequency Identification " Automatische Identificatie Technologie doormiddel van een trasponder. Iedere locatie en/of elk object wordt voorzien van één of meerdere transponders. Per locatie/transponder wordt de benodigde inspectie vastgesteld. De handheld computer is voorzien van een scanner, die middels RFID* de transponder uitleest (van korte afstand), waardoor uit de Data-base, de bijbehorende unieke inspectie vragen in de handheld worden gegenereerd.
Pas nadat de inspectievragen volledig zijn beantwoord, kan de volgende transponder worden gescand en een nieuwe locatie/object worden geïnspecteerd. De gemuteerde gegevens in de handheld computer worden gedownload in het management systeem op de PC.

 

rechts: De transponder een per stuk uniek elektronisch label (lang ca. 3 cm) Toegepast o.a. in bomen, speel app. openbare kunstwerken enz. voor onderhoud gegevens.

links: Velddeel de handheld computer met daarop de inspectiesoftwaremeer weten?

RGB
zie ook: CMYK en Hmtl-kleuren

Het RGB-kleursysteem is een kleurcodering, een manier om een kleur uit te drukken met behulp van een combinatie van de drie primaire kleuren Rood-Groen-Blauw. Meer bij; Wikipedia

 

RG58

Type netwerkkabel.

 

RIAA

"Recording Industry Association of America" Organisatie die de belangen van de totale muziekwereld behartigd en de auteursrechten verdedigd in Amerika. Een beetje te vergelijken met onze Buma/Stemra. www.riaa.com

 

RLL

"Run Lenght Limited" Opslag procedure voor het wegschrijven van gegevens op de hardeschijf.

 

Roaming

 

Onderlinge afspraak tussen telecom-aanbieders zodat eigen klanten van andere netwerken gebruik kunnen maken. Wanner iemand buiten het bereik van zijn eigen netwerk komt wordt automatisch een bevriend netwerk gezocht. Dankzij dit systeem kan je mobiel bellen in het buitenland.

ROM

"Read Only Memory"

 

RS

"Recommended Standard"

 

RS-232-kabel

De RS-232 kabel kan gebruikt worden om informatie over te zenden van een GSM naar bijvoorbeeld een laptop. Je mobiele telefoon moet dit overigens wel ondersteunen.

 

RSI

"Repetitive Strain Injury" Ook wel muisarm genoemd. Verzamelnaam voor spier- en gewrichtsaandoeningen aan hand, pols, arm of schouder. Lichamelijke klachten van beeldschermwerkers.

 

RTB

"Real timebidding" Term uit de wereld van "Affiliate" programma's. Bijvoorbeeld, de Google reclame die je ziet op websites (Adsense). De adverteerder die het hoogste biedt, krijgt de meeste vertoningen.

RTS

"Request To Send." signaal van computer naar modem.

 

RXD

"Received Data" Modemindicator die aangeeft dat gegevens worden ontvangen.

 
Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem a.u.b. Contact met ons op!

Technotaal.com is een website van: CRIP - Creation of Resources Information Programs