Profiders - Tijdschriften - Chattalk - E-cards - Netiquette - Clubs - Zoekmachines

.
Woorden die beginnen met een P - p - p - P - p - P

P2P

"Peer to Peer" Softwareprogramma om bestanden uit te kunnen wisselen op file sharing basis via een netwerk of het internet . Ook kan met dit programma processortijd worden gedeeld.
Meer weten? Wikipedia

 

Packed Switched

Een manier van communiceren waarbij de data wordt opgesplitst in kleine pakketjes voor deze via het netwerk worden verzonden (bijvoorbeeld internet en GPRS). Elk pakketje kan een volledig verschillend pad volgen op de weg naar de bestemming. Pakketjes worden gerouteerd via de meest geschikte route. Een computer op de bestemming plaatst de pakketjes vervolgens in de vereiste volgorde. Pakketschakeling zorgt voor het meest optimale gebruik van de bandbreedte in het netwerk.

 

Packet

Een data eenheid die over het netwerk gestuurd wordt.

 

Pagevieuws

Rekeneenheid voor het werkelijke aantal keren dat een website door een bezoeker wordt opgevraagd.

 

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem
a.u.b. Contact met ons op!

Websites van CRIP
: Houtdomein - Vloerdomein - Wooddomain - Webdesign - Ardennen-Famenne - Wintersport Ardennen

PAL

"Phase Alternation Line" Regelgeving waarin aantal beeldlijnen en verversingssnelheid wordt geregeld voor TV beeldweergave. Andere systemen zijn: voor Amerika NTSC en Frankrijk Secam. Nederland hanteerd het PAL-systeem.

 

Palmtop

Kleine zakcomputer die a.h.w. in de palm van een hand past. De palmtop is kleiner dan een laptop.

 

Parallelepoort

Aansluitpoort voor randapparatuur als printer, scanner die grote datatransporten vereissen. Een paralellepoort is 8x sneller als een seriëlepoort.

 

Parameter

 

Pariteit

PariteitsBit

Parity Check

 

Een techniek om datatransmissiefouten te detecteren, waarbij een extra bit (0 of 1) wordt toegevoegd aan elk binair voorgesteld karakter om een even aantal bits (even pariteit) of een oneven aantal bits (oneven pariteit) te verkrijgen. Door het checken van de pariteit van karakters, kunnen enkelvoudige fouten ontdekt worden. Hetzelfde principe geldt voor blokken binaire data.

Partitie

"Part" Een deel van de hardeschijf, die door het besturingssysteem wordt gezien als een aparte schijf.

 

Partitioneren

Het verdelen van de hardeschijf in parten.

 

Password

"Wachtwoord" Soms nodig om toegang te krijgen tot bepaalde beschermde programma's. Het passwoord wordt zichtbaar weergegeven in sterretjes op het scherm.

 

Patch

Opvoer- of uitbreidingsbestand waarmee in bijvoorbeeld een spelprogramma de moeilijkheidsfactor (level) wordt verhoogd of een extra dimensie wordt toegevoegd.
Maar ook:

Programma waarmee programmeerfouten hersteld kunnen worden en die vanaf het internet worden aangeboden.

 

pay per view

Populaire (Amerikaanse) benaming voor het bestellen en betalen van een film, die u via het kabelnetwerk op uw televisie ontvangt.Filmtime is de ‘pay per view’ dienst van Casema. Mensen met de hiervoor benodigde digitale ontvanger uit het Startpakket van Casema Digitale Televisie kunnen een film uit de speciale programmagids kiezen, via de bestellijn bestellen en thuis op hun eigen televisie bekijken wanneer het hen uitkomt.

PC

"Personel Computer" In 1955 toen de eerste computer aan het publiek op de wereld tentoonstelling in Brussel werd getoond, besloeg deze een grote zaal. De naam PC kwam pas toen de modellen kleiner, met één beeldscherm en door één man te bedienen was.

 

PC-Card

Uitbreidingskaart ter grote van een creditkaart. Veel toegepast bij Notebooks. Zie ook PCMCIA-kaart.

 

PCI

"Perpheral Compenent Interconnect" Een door Intel ingenieurs ontwikkelde standaard aansluitbus voor insteekkaarten. Hiermee is het mogelijk om direct en supersnel met het moederboard gegevens uit te wisselen, wat vooral voor videokaarten belangrijk is.

afb. PCI geluidskaart


PCI-Bussnelheid

Is de snelheid van het uitwisselen van gegevens met het moederboard. De snelheid wordt weergegeven in Mhz.(MegaHertz)

 

PCL

"Printer Command Language" Door printerfabrikanten gehanteerde taal code voor de afdruk specificaties.

 

PCMCIA

"Personel Computer Memory Card International Association" Organisatie van bedrijven die gezamelijk een standaard hebben opgesteld voor de grote verscheidenheid van PC-Card's.

 

PCMCIA-slot

 

PDA

"Personal Digital Assistant" Digitale zakagenda die uitgebreik kan worden met een mp3-speler, digitale camera, telefoon, voice-recorder enz.

 

PDC

"Personal Digital Cellular". Standaard voor digitale mobiele netwerken. PDC wordt met name in Japan gebruikt, en ook in andere Aziatische landen. Als techniek is PDC concurrerend met GSM.

 

PDF

"Portable Document File" Bestandsformaat voor het verzenden van documenten via e-mail, Internet of Intranet, waarbij de lay-out, inclusief lettertypen, afbeeldingen e.d. van het document geheel intact blijven. Met het gratis te dowloaden software programma van Adobe Acrobat Reader is de PDF-file te lezen.

 

Pentium

 

"Processor van Intel" Type I kwam na de periode van 80386 en 80486. Inmiddels kennen we type II -III en IV. een ontwikkeling van hogere snelheid en steeds meer mogelijkheden. De naam Pentium is een begrip voor snelheid, maar ook van kwaliteit.

De grote concurent van Intel is AMD met zijn Athlon processors.

 

PGML

"Precision Grahpics Markup Language" Een XML (eXtensible mark-up language) ook wel vector schrift genoemd, die voor CSS (Cascading Style Sheets) wordt gebruikt.

 

Pictogram

Een plaatje (soort clipArt) ook wel icoon genoemd, die dienst doet als knop op het bureaublad van een computer om bestanden, programma's op te roepen.

 

Picture messaging

Deze functie maakt het mogelijk om sms-berichten van afbeeldingen te voorzien.

 

Pico-LAN

 

Klein netwerk met maximaal vijf stations draadloos verbonden door "Bluetooth" techniek.

 

Pixels

"Picture Element" Lijnen en plaatjes (foto's) zijn opgebouwd uit beeldpunten, pixels. Hoe meer pixels hoe scherper en gedetailleerder de foto.

 

PKI

"Public Key Infrastructure" Een regelgeving die publieke digitale sleutels verbindt met de identiteit van een gebruiker door middel van een autoriteit voor certificatie.

 

PLMN

"Public Land Mobile Network". De officiële benaming voor een publiek mobiel netwerk zoals GSM.

 

PLUG-IN

Service programma van de internetbrowser. Hiermee kan u meer halen uit programma's dan er oorspronkelijk in zit.

 

Plug & Play
PNP

In pluggen en draaien maar. Term vooral bekend bij Apple- en later bij Windows gebruikers. Dit programma is in staat om de meeste randapparatuur zelfstandig te herkennen.

 

.png

"Portable Network Graphics" extensie voor afbeeldingen.

 

polyLED-scherm

"Polymer Light Emitting Diodes" Beeldscherm van lichtgevend plastic, nu nog in de ontwikkelingsfase, maar zal op termijn de beeldbuis en LCD-schermen vervangen. Het is een plat scherm met de kwaliteit van een televisiebeeldbuis.
De voordelen ten opzichte van een LCD-scherm: het beeld is niet afhankelijk van temperatuur of kijkhoek, de kleuren zijn helderder en de schakelsnelheid is hoger dan de 15 beelden per seconde van LCD. Het hele productie proces van deze schermen is eenvoudiger.

 

Poort-com

POP3

"Post Office Protocol 3" Regelgeving waarmee mail van de mailserver (SMTP-server) wordt opgehaald.

 

Portrait

Printerinstelling voor het afdrukken op staand papier. "Landscape" geldt voor het printen op een liggend vel.

 

POST

"Power On SelfTest" Automatische opstart-testprogramma voor een PC.

 

PostScript

Controlle programma van Adobe voor het aansturen van de printer.

 

Power-user

"Bits chauffeur?" of netjes PC-gebruiker die zijn PC zo heeft geprogrammeerd dat de meest gebruikte programma's en de daarbij horende mappen razendsnel opgestart kunnen worden.

 

PPI

"Pixels Per Inch"

 

Ppm

"Pages per minute" Eenheid van afdrupsnelheid van printers.

 

PPP

"Point to Point Protocol" Regelgeving om grafische internet programma's als Navigator of Internet Exolorer te kunnen gebruiken.

 

Pre-paid

"Betaling vooraf" bij een pre-paid GSMtelefoon. De andere mogelijkheid is een abonnement, waar de abonnement- en gesprekkosten naderhand worden berekend.

 

Printer

Hardware, afdrukapparaat voor het drukken(printen) van tekst en/of grafische voorstellingen. Door de verschillende techniek van het printen onderscheiden we : Laser-

 

Printer stuurbestand

Software programma op floppy voor de PC om de aangesloten printer op de juiste manier aan te sturen.

 

Processor

"Central Processing Unit"

(CPU) de motor van iedere computer. Al het rekenkundig werk om de besturings-software te laten draaien. Er zijn door de loop der jaren verschillende processoren ontwikkeld. Machinetaal, maar vooral de snelheid maken processoren verschillend.

Productactivering

Verplichte registratie van software om illegaal gebruik tegen te gaan.

 

Proportioneel schrift

 

Protocol

Afspraken/regelement.

 

Provider (ISP)

ISP "Internet Service Privider". Een bedrijf die de computer via een modem, ISDN, ADSL of kabel al dan niet tegen betaling koppelt aan het internet.
Providers in Nederland en België

Proxy-Server

Een proxyserver is een computer die zich tussen de computer van de gebruiker en het internet bevindt. Een proxyserver kan worden gebruikt om internetgebruik te registreren of om de toegang tot een website te blokkeren.

 

PrtScrn = Screendump

"Pprint van het Scherm", is een afdruk van wat er op een bepaald moment op het beeldscherm wordt weergegeven.
Door op de eerste knop na de F-toetsen te drukken wordt op dat moment een afdruk van het scherm gemaakt, die met plakken kan worden weergegen, ook in Word.

 

PS\2

Type IBM computer.

 

PSTN

"Public Switched Telephone Network". Officiële benaming van het publieke vaste telefoonnetwerk.

 

PWP

"Persoonlijke WebPagina"

 

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem a.u.b. Contact met ons op!

Technotaal.com is een website van: CRIP - Creation of Resources Information Programs