OCR

"Optical Character Recognition" Programma voor het omzetten van gescande documenten of electronische faxbestanden in tekst die in de computer bewerkt kunnen worden, zodat de tekst niet opnieuw getikt hoeft te worden.

 

OCSP

"Online Certificate Status Protocol" Een internet regelgeving voor het bepalen van de status en het valideren van een X.509 digitaal certificaat.

 

OFFLINE

Werken in/met opgeslagen internetpagina's of e-mailprogramma zonder dat er een modem verbinding plaats heeft.

 

On-board I/O

Een moederboard, dat standaard is voorzien van diverse aansluitingen waaronder floppy- en harddisk en de seriëlle- en paralellepoorten.

 

ONLINE

Als er sprake is van een vaste- of via internetverbinding met een andere computer via een modem.

 

Zonnepanelen kopen
Kabels en Accessoires

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem
a.u.b. Contact met ons op!

Websites van CRIP
: Houtdomein - Vloerdomein - Wooddomain - Webdesign - Ardennen-Famenne - Wintersport Ardennen

Opera

Webbrowser. Download Opera

 

Oplossend vermogen

"Resolutie"

Kwaliteitsnorm voor beeldschermen. Meer puntjes, scherper beeld. 800 x 600 pixels (puntjes) voor een 15 inch beeldscherm. 1280 x 1024 pixels voor een Sony Trinitron beeldscherm.

 

Opt-in

Double opt-in

Confirmed opt-in

De ‘normale’ (single) "opt-in", veel toegepast bij het aanmelden van b.v. een nieuwsbrief, waarbij het aanmeldproces beperkt is tot het achterlaten van gegevens. Deze manier is rechtsgeldig. Nadeel is echter dat het verplichte bewijs van opt-in lastig te leveren is. Als iemand zegt dat een ander zijn mailadres invulde dan is dit niet te weerleggen bij deze vorm van registratie.

"Double opt-in" is een sterkere methode om toestemming aan te tonen. Nadat de ontvanger online een vakje heeft aangevinkt wordt zijn toestemming pas definitief als hij dit ook per e-mail bevestigd heeft. Dat betekent dat de ontvanger een extra handeling moet verrichten om toestemming te geven.

"Confirmed opt-in" is de vorm die tussen bovenstaande opt-in methoden in staat. Hierbij krijgt men na de inschrijving een bevestiging met daarin opgenomen de mogelijkheid zich weer uit te schrijven. Deze methode maakt het mogelijk om ongewenste registraties direct ongedaan te maken.

Optische drager

Een CD, CD-Rom, CD-R, CD-Rw, DVD.

 

Orange Book
Oranje boek

Universele regelgeving. Het "Orange Book" bevat de opslag specificaties van beschrijfbare CD's.

 

Organizer

Ofwel "Digitale agenda". Zie ook PDA
Steeds meer mensen ontdekken het gemak van PDA's (Personal Digital Assistants) en elektronische organizers.

 

OS

"Operating System" Besturingssysteem voor PDA's. Epoc-OS, Palm-OS, PocketPC-OS en Windows CE zijn alle besturingssystemen.

 

OTG

"On-The-Go", vrij vertaald 'voor onderweg'. OTG kan b.v. een USB-stick zijn, die naast de normale USB-plug een mini plug heeft die je b.v. op een smartphone kan aansluiten. maar een verloopsnoertje met verschillend insteekpluggen voor de smartphone of tablet noemt men ook OTG. Mogelijkheden voor meer opslag en kopiëren naar b.v. je desktop.

Overdrachtsnelheid

"Ttransfer time". Is de tijd die nodig is om een bepaalde hoeveelheid data over te brengen van de hardeschijf naar het intern computergeheugen (of omgekeerd) in de veronderstelling dat de gewenste data zich reeds onder de lees/schrijfkop bevinden.