Profiders - Tijdschriften - Chattalk - E-cards - Netiquette - Clubs - Zoekmachines

.
Woorden die beginnen met een I - i - i - I - i - I

IC

"Intergrated Circuit" Complete schakeling op een chip.

 

Icache

"Instruction Cache" Snel buffergeheugen bij Pentium.

 

IComp

"Intel Compare" Intel testprogramma voor processoren.

 

ICSA

"International Computer Security Association" Een organisatie voornamelijk gericht tot het bestrijden van computervirussen.

 

IDE

"Intergrated Drive Electronics" Type aansluiting tussen hardware apparaten zoals bijvoorbeeld de harde schijf , CD-Rom, DVD-spelers met het moederboard.

 

IDE-controller

Zie ook "IDE" De controller maakt het mogelijk om meerdere hardware apparaten op n IDE-slot aan te sluiten. Als dat het geval is, moet men wel aangeven wie de "Master " en wie de "Slave" is.

 

IDE-converter

Ideaal voor het aansluiten van een externe SATA- of IDE-apparaat op een USB-poort.

IDNL

"stichting Internet Domeinregistratie NederLand" Deze stichting is verantwoordelijk voor het beheer, registreren en toewijzen van een domeinnaam.

Voor België is dat: DBS.be

IE
Internet Explorer

"Internet Explorer" is een browserprogramma ontwikkeld door Microsoft waarmee men op het internet kan surfen. Voorheen was de officiële naam Microsoft Internet Explorer, vaak afgekort tot IE of MSIE.

 

IEEE 1394

"Institute of Electrical and Electronic Engineers" IEEE 1394 oftewel "FireWire" is een aansluitplug of bus, die voornamelijk bedoeld is voor randapparatuur die een hoge bandbreedte nodig hebben, en daarnaast de voordelen geniet zoals makkelijker en sneller aansluiten. Op een standaard PC met IEEE 1394 ondersteuning kunnen we 62 IEEE 1394 apparaten aansluiten zonder de pc uit te zetten en zonder enig interupt of i/o conflict te veroorzaken.

 

Meer informatie over IEEE 1394: www.firewire.org
Meer informatie over USB: www.usb.org
Meer informatie over de IEEE organisatie: www.ieee.org

Image

Beeld. Kan zijn een foto of tekening met een extensie van .gif, .jpg, .jpeg. .bmp, .tiff, .eps, enz.
Ieder fotoopmaakprogramma heeft veelal zijn eigen opslag bestand.

Imageviewer

Een soort diaprojector op de computer om afbeeldingen weer te geven.

 

i-Mode

Mobiele internetdienst van telecom-operator NTT DoCoMo die in Japan razendpopulair is. De diensten zijn enigszins te vergelijken met die van WAP.

 

Inductie

Inductie-spanning

Inductie is het belangrijkste principe waarop transformatoren en generatoren/motoren en dynamo's gebaseerd zijn.

Het is een natuurkundig verschijnsel. Waarneer door een geleider/spoel een elektrische spanning wordt gevoerd zal er een magnetisch veld ontstaan. Dit magnetischveld zal in een vaste- of bewegende spoel (transformator of anker van een electromotor) weer een spanning opwekken. Afhankelijk van het aantal windingen, dikte van de geleider zal hier een hogere-, gelijke- of lagere spanning ontstaan. Als de geleider kan bewegen in het magnetisch veld zal ook weer afhankelijk van ingevoerde spanning, bewegen (draaien).

 

Infrarood.........
Infrarooddata

Muis, toetsenbord.... Draadloze afstandbediening door middel van infraroodstralen.

 

Inlognaam

 

De naam die genoteerd staat bij de provider als accountnaam voor het inbellen naar die provider. Meestal ook de naam voor het @ op het e-mail adres.

Insteelslot

Contactslede op het moederboard waarin uitbreidingskaarten kunnen worden geplaatst. Insteeksloten zijn er in diverse maten voor ISA, PCI en anderen.

 

Integer

Een priem getal. In computertermen een 0 of een 1 zoals een bit kan zijn.

 

Intel

Fabrikant ontwerper en laboratorium. Vooral bekend door zijn processoren PENTIUM

 

Interface

Hardware: speciaal type verbinding tussen twee apparaten.
Software: bedieningsscherm voor een werkprogramma.

 

Interferentie

Draadloze apparaten die gebruik maken van hetzelfde golfbereik kunnen elkaar beïnvloeden. Om die reden is het niet toegestaan mobiele telefoons in vliegtuigen , ziekenhuizen enz. te gebruiken.

 

Internet

Netwerk van ontelbaar aantal computers over de gehele wereld, gekoppeld via het telefoon- of kabelnet en eerdaags met sateliet.

 

Internetabonnement

Contract met een internetprovider.

 

Internetgemeenschap

Verzamelnaam voor alle internet gebruikers.

 

Internetprovider

ISP "Internet Service Privider". Of gewoon provider. Een bedrijf die de computer via een modem, ISDN, ADSL of kabel al dan niet tegen betaling koppelt aan het internet.

 

Internetverbinding

De verbinding via een modem van PC met die van een provider.

 

Interrupt

"Onderbreking" IRQ Is een speciale hard- of software brug (schakeling). Deze maakt een voorrangsschakeling voor randapparatuur met het CPU.

"Interrupt ReQuest". Zie ook IRQ. In de computertechniek is een interrupt (letterlijk onderbreking) een verzoek om aandacht van één hardwarecomponent aan een andere.

 

Intranet

Bedrijfsnetwerk met internet technologie.

 

I/O eenheid

 

I/O

"Input/Output" Algemeen gebruikete term voor het uitwisselen van gegevens tussen de computer en zijn randapparatuur.

 

IP

"Internet Protocol" Reglement waaraann Internet deelnemer moet voldoen om een IP-Adres te krijgen.

 

IP-adres

Uniek codenummer waaronder een Internet gebruiker staat ingeschreven op dat net. De code bestaat uit 12 cijfers volgens de opbouw: 255.255.255.255 Vier maal een getal tussen 0 en 255 wat de mogelijkheid geeft tot ruim 4 miljard unieke codenummers.

 

I-PAY

Nederlands betaalsysteem voor Internet é-commerce.

 

IPX

"Internet Packet eXchange protocol" Netwerk regelgeving van Novell voor gegevensuitwisseling tussen computers en servers.

 

IPX/SPX

SPX is een uitbreiding op IPX waarmee het mogelijk wordt een tweeweg-communicatie tussen twee werkstations te realiseren.
IPX/SPX is een alternatief voor TCP/IP.

 

IR-link

"Infrarood- verbinding". Verschillende draagbare telefoons zijn uitgerust met een IR-link. Met deze poort is het mogelijk om gegevens uit te wisselen zonder dat er een kabeltje voor nodig is, met een laptop, PC of organizer als die ook over een zo'n infrarode poort beschikt.

 

IRC

"Internet Relay Chat" Babbelbox op Internet.

 

IRC-server

Computer die verbindingen legt naat andere "Chatters" over de hele wereld.

 

IRQ

"Interrupt ReQuest". Zie ook Interrupt. In de computertechniek is een interrupt (letterlijk onderbreking) een verzoek om aandacht van één hardwarecomponent aan een andere.

 

ISA-slot
ISA-bus

"Industry Standaard Architecture" Een 8- of 16- bits aansluitstrip (slot) op het moederboard om bijvoorbeeld een geluidskaart in te steken.

 

ISDN

"Intergrated Services Digital Network" Landelijk netwerk voor digitaal telefoonverkeer. En aansluiting is goed voor 2 x spraak +1 x data. Het data kanaal is het D-kanaal wat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld pin- of chipautomaten en kan in korte tijd grote bestanden zenden en ontvangen.

 

ISDN-controller

Insteekkaart voor koppeling van een PC met het ISDN net.

 

ISM

"Industrial, Scientific and Medical band" Een golfbereik voor mobiele telefoons, magnetrons en Wifi (wireless fidelity). In veel landen mag deze band zonder vergunning gebruikt worden.

 

ISO

"International Standard Organisation" Internationale organisatie voor het standaardiseren van regelgeving. In een ISO-file is een bestand waar de hele inhoud van een CD-rom is opgeslagen.

 

ISP

"Internet Service Provider"

Alleen met ISP bedrijf is het mogelijk om verbinding met het internet te krijgen. Ook voor het aanvragen van een e-mail adres is ISP. Bekende ISP bedrijven: Wanadoo- XS4ALL - Compuserve-Demon enz.

IT

"Informatica Technicus" Meestal alleen gespecialiseerd in een bepaald programma en niet voor alles wat met Informatica heeft te maken.

 

IVD

"InternetVerbinding Delen" Programma van Windows met 98SE als eertse om alle op het netwerk aangesloten PC 's via één telefoonlijn of kabel op het internet aan te sluiten. Andere softwareprogramma's zijn Wingate en Sygate. Opgemerkt moet worden dat al deze programma's hun voor en tegen hebben.

 

Ixquick

Zoekmachine "Ixquick" geeft voor elke zoekopdracht de top tien van de resultaten van verschillende zoekmachines. Het rangschikt de resultaten door het toekennen van een ster voor elk resultaat dat is gevonden door een zoekmachine.

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem
a.u.b. Contact met ons op!

Websites van CRIP
: Houtdomein - Vloerdomein - Wooddomain - Webdesign - Ardennen-Famenne - Wintersport Ardennen