Profiders - Tijdschriften - Chattalk - E-cards - Netiquette - Clubs - Zoekmachines

.
Woorden die beginnen met een E - e - e - E - e - E

EAS

"Electronic Article Surveillance" is een verzamelnaam voor het op afstand detecteren van gemerkte goederen.

 

Easy Tune

Easy Tune is een populaire benaming voor ACI "Automatic Channel Installation" een methode waarmee televisie-apparatuur zichzelf kan programmeren. Zie ook ACI.

 

e-Book

" e-boek" (of e-book) is een verzamelnaam voor digitale teksten die gelezen kunnen worden op een speciaal voor dit doel ontwikkelde e-reader evenals op beeldschermen van computers en smartphones.


e-card

Een "e-card" is een anzichtkaart welke
per email wordt verstuurd ofwel een ..
Electronische postkaart.
Hier een kleine greep:

Hallmark - Kaartenhuis
Original-cards - Met liefs
Gratis e-Cards - Greetz
Greeting-cards
ecard-Belg - Jacquie Lawson
Riversongs - Millan
Planet cards - SeniorenNet
XLcards
Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem
a.u.b. Contact met ons op!

Websites van CRIP
: Houtdomein - Vloerdomein - Wooddomain - Webdesign - Ardennen-Famenne - Wintersport Ardennen

E-IDE

 

"Integrated Drive Electronics". Een standaard voor de aansluiting van harde schijven en CDrom-spelers. Het apparaat kan met behulp van een IDE-kabel direct op de IDE-poort van het moederbord van een pc worden aangesloten. IDE ondersteunt twee apparaten per IDE-poort: een master en een slave.

"Integrated Development Environment" of IDE is computersoftware die een softwareontwikkelaar ondersteunt bij het ontwikkelen van computersoftware. Er zijn programma's waarbij de tekst-editor en compiler bijelkaar zitten. Zo'n programma wordt een IDE ( Integrated Development Environment ) genoemd.
Bijvoorbeeld: Delphi of Dev-C++

Wij gaan ook gebruik maken van een gratis IDE, Dev-C++. Deze kun je hier downloaden.

 

ECP

"European Computer Publihers" Europees testprogramma om computer onderdelen onderling te kunnen vergelijken.

 

EDGE

"Enhanced Data rates for Global Evolution". Een nieuwe standaard voor de radio-interface voor zowel GSM als voor de Amerikaanse standaard D-AMPS
(IS 136). EDGE maakt hoge datasnelheden mogelijk in bestaande GSM-netwerken door anders met beschikbare frequenties om te gaan. Net als GPRS dus, ofschoon EDGE qua data snelheid tussen GPRS en UMTS in zit.

 

EDIT

 

Editor

 

EDO-SIMM

 

EFR

Systeem voor verbeterde geluidskwaliteit van GSM-telefonie, waarvoor zowel het netwerk als de mobiele telefoon geschikt moet zijn.

 

EGA

"Enhanded Grafhic Adapter"

 

EISA

"Extended Industry Standard Architecture"
EISA is een uitbreiding op de ISA-busarchitectuur. De sloten zijn twee keer zo diep als de gewone ISA-sloten (stekkers). Hierdoor blijft EISA compatibel met ISA. EISA is 32-bit, gebruikt bus-mastering en haalt overdrachtsnelheden tot 33 MB/s.

 

Elektriciteit

"Elektriciteit" is een natuurverschijnsel, hiermee duiden we aan elektrische spanning, elektrische stroom. Elektrische stroom wordt ook wel elektriciteit genoemd. Elektriciteit is tegenwoordig onmisbaar in ieder huis. Computers, lampen, tv, kachel en nog veel meer. Werken allemaal elektrisch. Niet alleen in huis maar ook buiten het huis wordt elektrische stroom toegepast denk maar eens aan: de straat verlichting, tram, verkeerslichten. Klik hier om te zien hoe het allemaal begonnen is.

Elektrische stroom

Een verplaatsing van elektrisch geladen deeltjes door een geleider onder invloed van een potentiaalverschil. Bij de stroom uit het stopcontact is er sprake van een stroom van electronen. In verdunde gassen, elektrolytische oplossingen en gesmolten elektrolyten verplaatsen positieve en negatieve ionen zich in tegengestelde richtingen; in een metalen geleider bewegen de negatief geladen elektronen zich van de negatieve elektronenoverschot naar de positieve elektronentekort pool. Dat is dus elektrische stroom.

Ampère (A) = stroomsterkte, de hoeveel elektriciteit die door de draad stroomt.

 

Elektrische spanning

Spanning is het verschil in elektrische energie tussen twee punten. Als de punten waar tussen een potentiaalverschil bestaat, door middel van een elektrische geleider met elkaar worden verbonden. Ontstaat er elektrische stroom door de geleider. Van het punt met hoge energie naar het punt met lage energie.

Volt (V) = spanning (voltage). In Nederland geldt voor de afgegeven netspanning de Europese norm en die is tussen 220-230 volt. Voor apparaten die een grote slok spanning lusten levert de elektriciteitscentrale 380-400 volt, dat is krachtstroom.

 

Electronic Book

zie e-book

Electronische postkaart.

Zie "e-card"

 

 

E-mail

"Electronic Mail" Deze, op de computer geschreven berichten, kunnen verstuurd worden via het internet-intranet of intern netwerk.

 

E-mailadres

Electronische brievenbus waar e-mailberichten worden opgeslagen om op afroep geopend en gelezen te worden. E-mail adres is te herkennen aan @.

 

Embedded

Een embedded systeem is een mini-computer die is ingebouwd ('ingebed') in iets anders. (bijvoorbeeld in een auto) Deze systemen zijn net zoals bij een PC's samengesteld uit hardware en software en worden ontworpen om slechts éen taak te vervullen. Het is elektronica die rechtstreeks ingebouwd wordt in iets anders, en de gebruiker ziet vaak niet eens dat hij/zij met een embedded systeem te maken heeft. Het toenemende gebruik van embedded systems wordt gezien als de derde innovatiegolf in de ICT.

De software voor embedded systemen wordt meestal 'firmware' genoemd.


embedded systeem
in wasmachine.

EMV©

"Europay, MasterCard, and Visa" Is een wereldwijde standaard voor creditcards en betaalkaarten. De norm heeft betrekking op de verwerking van credit-en debit card betalingen met behulp van een kaart die een microprocessor chip bevat. De communicatie tussen kaart en kaartlezer verloopt via Near Field Communication (NFC). Ze komt alleen tot stand wanneer de kaart heel dicht – op maximaal 4 cm afstand – bij de kaartlezer wordt gehouden.

 

EMS

"European Merchant Services " een Europese creditcard acquirer biedt u één complete oplossing voor het accepteren van uw online MasterCard, Visa, Maestro en Visa Debit betaaltransacties.

"Enhanced Messaging Service" een uitbreiding op SMS en biedt de gebruiker de mogelijkheid zijn sms-berichten te verfraaien met plaatjes, animaties, melodietjes en geluiden.

 

Encryptie
Encryption

Het proces om informatie op dusdanige wijze te bewerken dat deze tijdens het verzenden niet gelezen kan worden. Doorgaans wordt dat aangewend uit veiligheids- en privacy-overwegingen.


Enhanced Ide

 

Eprom

 

EPS

 

ERD

"Emergency Repair Disk"

 

ERP

"Enterprise Recource Planning" waarmee in de regel een computerprogramma ofwel software wordt bedoeld. Dit soort computerprogramma's wordt voornamelijk binnen organisaties gebruikt ter ondersteuning van alle andere processen binnen het bedrijf.

"Effective Radiated Power" is het uitgestraalde vermogen van een radiozender in de hoofdstraalrichting.

 

error

Foutmelding.

 

Escape Sequence

Esc-toets, links boven in het toetsenbord. Vooral bedoeld als commandotoets bij beeld weergaven.

Met "Escape sequence" wordt hier een C++ code bedoeld die kunnen worden gebruikt om speciale karakters in een strings te coderen:

ESDI

"Enhanced Small Device Interface", oude interface voor harde schijven. Werd vervangen door IDE, en vervolgens door EIDE en SCSI.

 

Etalagekanaal

In een groot aantal plaatsen is het zogenaamde Etalagekanaal te ontvangen, een kanaal waarop regelmatig een andere zender getoond wordt om u zo bekend te maken met nieuwe programma-aanbieders.

 

Ethernet

 

e-Trade

 

Eudora Pro

Softwareprogramma speciaal om e-mail op te halen.

 

EURO-ISDN

 

.EXE

Zie "Extensie"

Expanded Memory

 

Extended memory

 

.exe
Extensie

Een Word-document heeft de extensie .doc, voor Excel is dat .xls. Een .exe extensie is een bestand die zichzelf installeerd. Zo heeft ieder bestand op de PC een extensie.

 

Extranet

 

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem a.u.b. Contact met ons op!

Technotaal.com is een website van: CRIP - Creation of Resources Information Programs