Profiders - Tijdschriften - Chattalk - E-cards - Netiquette - Clubs - Zoekmachines

.
Woorden die beginnen met een B - b - b - B - b - B

Backbone

"Ruggegraat" De menselijke ruggegraat is de hoofdkabelgoot voor de zenuwen. Zo is de Internet-backbone de hoofd-kabelgoot voor alle data-verbindingen tussen internetservers.

 

Back-up

Reservekopie. Een kopie van de orginale programma's en/of bestanden waarop men kan terug vallen bij een eventuele storing of defect van de PC zodat er niets verloren gaat. Regelmatig Back-uppen is dan ook een must.

 

Backspace

Plaats terug, met deze toets wordt het teken voor de cursor verwijdert.

 

.bak

Back-up bestand, meestal een kopie van een ander bestand met dezelfde naam voor de punt.

 

Bandbreedte
Bandwidth

Aanduiding voor de hoeveelheid data informatie die, over het algemeen per seconde, door een kabelverbinding kan worden verzonden. Bijvoorbeeld 9.6 kilobit per seconde voor een normale GSM-verbinding. Geeft dus een technische indicatie van de snelheid van datatransport.

 

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem a.u.b. Contact met ons op!

Technotaal.com is een website van: CRIP - Creation of Resources Information Programs

Bank

Geheugenmodules gemonteerd op het moederboard worden in banken geplaatst. Deze banken hebben nummers en het insteken begint bij no.1.

Geheugen modules

Banner

Ook wel "button" is een kleine advertentie op een bezochte internetpagina. De bezoeker kan die meestal aanklikken, waarna hij automatisch op de website van de adverteerder komt.

 

Base-Resolution

Basis norm van 768 x 512 beeldpuntjes voor de Foto-CD van Kodak.

 

Basestation

Systeem in een mobiel netwerk (bijvoorbeeld GSM-netwerk) dat zorgdraagt voor de radio-functies. Een belangrijk onderdeel van het basestation is de antenne.

.

Basic

Programmeertaal meestal voor beginners.

 

Baud

Baudrate

"BD" Baud is de eenheid voor de snelheid (symbolrate) in de communicatie en telecommunicatie. 1 Baud is de snelheid, wanneer 1 pictogram per seconde wordt overgezet. De baud-rate van gegevensoverdracht moet gelijk zijn aan de verzendende en ontvangende kant.

Bautrate = "Bitsnelheid" Geeft de snelheid weer waarmee een modem zijn datagegevens via een telefoonlijn door zend.

 

BBS

"Bulletin Board System" Zo noemt men een computer voor het distribueren van e-mails, bestanden, programma's enz. via een telefoonlijn.

 

BeagleBone Black

De BeagleBone Black is een open-source Linux platform ter grootte van een creditcard. Uitgerust met een snelle 1GHz TI Sitara™ AM335x ARM Cortex™-A8 processor biedt de BeagleBone Black u voldoende kracht om zelfs de meest geavanceerde projecten aan te sturen.

BeagleBone Black

Beamer

Projector voor het vergroot weergeven van computer- en videobeelden.

ass; voor beamars

Beeldfrequentie

Zie beeldverversingssnelheid.

 

Beeldverversingssnelheid

"Refresh rate" Oftewel opfrissnelheid voor een beeldbuis.
Bij een een snelheid van 75 Hz. wordt het beeld 75 maal per seconde ververst. Lagere snelheid geeft een onrustig beeld.

 

Begrippen

Als: Wat is........?

Elektriciteit, spanning, stroom, vermogen enz. Klik hier.

 

Bestand

Een opgeslagen document.

Bestandgrootte

Het aantal Bytes dat het document inneemt.
De grootte wordt uitgedrukt in Byte (= 8 Bits)
Kbyts (kiloByte)
MByts (MegaByte)
GByts (GigaByte)

Besturingssysteem

Het totaal van ingebrachte programma's en bestanden die de computer en aangekoppelde apparaten sturen. Windows is de bekenste.

 

Bi-directioneel

"Tweeweg" Een Bi-directioneel randapparaat kan niet alleen signaal ontvangen maar ook terugsturen. Zoals een printer die zelf aangeeft wanneer papier omgedraaid moet worden of op is.

 

Bing

Zoekmachine "Bing" (voorheen Live Search, Windows Live Search en MSN Search), codenaam Kumo, is een zoekmachine van Microsoft, die op 3 juni 2009 werd gelanceerd.

 

BIOS

"Basic Input/Output System" Klein geheugen van n of meer chips die het basisprogramma van de computer bevatten. Met behulp van het besturingssysteem wordt hiermee de hardware van de computer aangestuurd.

 

BIOS Setup

Instelscherm waarop alle functies worden ingesteld voor het opstarten van de PC.

 

Bit

De kleinste gegevenseenheid die alleen ja of nee kan zeggen, oftewel 0 of 1. Met een combinatie van bits kunnen informatie gegevens worden vastgelegd en tekens gevormd. Acht bits staan gelijk aan een "Bite". En kilobyte (K of Kb) bevat 1024 bytes. En megabyte (M of Mb) is gelijk aan 1024 kilobytes en een gigabyte (G of Gb) is weer gelijk aan 1024 megabytes.

 

Bit/s (bps)

"Bits per second". Maat voor transmissie-snelheid (of capaciteit van een communicatie-kanaal). Wanneer de transmissiesnelheid gelijk is aan 64 kbit/s, dan worden er dus 64.000 bits per seconde verstuurd.

 

Bitmap

Afbeelding bestaande uit losse (pixels) punten met kleurinformatie. Een bitmap is één afbeeldingstype, " vectorgeoriënteerd" is een ander type.

Term die gebruikt wordt in DTP tekenprogramma's. In dat programma kan de weergave van een afbeelding op een beeldscherm uit verschillende (opbouw) lagen bestaan. Pixels, losse puntjes met kleur informatie, worden op zo'n laag geometrisch gerangschikt op een rechthoekig raster. Jpeg-, gif- en bmp-zijn bitmap plaatjes.

 

Bitrate

Leessnelheid uitgedrukt in bits per seconde. Meer bits, beter beeld of geluid, maar ook groter bestand.

 

Bittorrent

Bittorrent is een P2P-netwerk. Een manier om een bestand te downloaden waarbij je het bestand ook doorgeeft (upload) naar andere downloaders. Het werkt vooral goed bij bestanden die veel gedownload worden, of die illegaal zijn. Downloaden"Bittorent.com"

 

BlackBerry®

Een BlackBerry is een pda die gebruikt kan worden voor mobiele telefonie, mobiel internet (ontvangen en versturen van e-mail en internetsurfen), PIM (Personal Information Manager) en andere applicaties.

Bladen

Tijdschriften, bladen over computers, onderdelen, problemen, nieuwe- producten, software, enz.

 

Blue Book

Universele regelgeving. Het "Bleu Book" bevat de opslag specificaties van een CD-Rom.

 

Bluetooth

Zweeds bedrijf in zend/ontvang apparatuur en een onderdeel van Ericsson. Bluetooth is een standaard voor draadlose-netwerken. Vooral bekend in kleine- korte draadloseverbindingen tussen PC en printer, scanner, enz. Draaggolf van 2,4 GHz met een transmissiesnelheid van 712 Kb/sec. Zie ook "Airport".

 


Bluetooth producten

.bmp

'BitMaP' Bestandsextensie voor een afbeelding. Zie ook: .gif, .jpeg

 

BNC

"Bayonet Netwoork Connector" Stekkerplug voor coaxkabel....of
"Bayonet Neill-Concelman". Aansluiting voor een coaxiale kabel uitgevonden Mr. Neill-Concelman.

Coax aansluitingen

Book

Zie onder: Blue-, Red-, Orange-, Yellow-, Electronic-Book.
Universele regelgeving voor gegevensdragers als; Audio CD's, CD-Rom's, DVD's enz.

 

Bookmarks

Aanklikpunt op een Internetpagina voor het snelverbinden naar een veel bezochte website van een adverteerder.

 

Booleaanse operatoren

George Boole ontwikkelde een systeem wat vooral in zoekprogramma's wordt toegepast van: and, or, not, near.

 

Boot-Sector
Bootable
Boot-record
Booten

"Het starten van het besturingssysteem".

In het geval van een startende computer moet het besturingssysteem van disk worden geladen, terwijl op dat moment het bestandsbeheer nog niet beschikbaar is. Het bestandsbeheer is namelijk een onderdeel van het besturingssysteem dat nog moet worden gestart. Het programma dat deze lus doorbreekt heet de bootloader. Booting is dus een procedure waarbij eerst de systeemcomponenten worden getest door het BIOS en vervolgens een bootloader wordt geladen en opgestart.

Botnet

Botnet is jargon voor een collectie van softwarerobots of bots, die automatisch en zelfstandig opereren. De term wordt vaak geassocieerd met ongewenste software of het automatisch versturen van ongewenste
e-mail van computers waarop deze software is geïnstalleerd (spam) maar kan ook refereren aan een netwerk van computers die distributed computing software gebruiken.

Bouncepercentage

Het bouncepercentage is het aantal bezoekers in procenten dat je website bezoekt, maar niet verder klikt op je website en weer terug gaat naar de vorige website bijv. Google of de website afsluit. Het gaat dus om de bezoekers die maar 1 pagina op je website hebben bekeken.

 

BPI

"Bits Per Inch" Bij magnetische gegevensdragers wordt hiermee letterlijk het aantal bits per inch bedoeld.

 

BPS

"Bits Per Second" Norm bij datacommunicatie.

 

Bq

De becquerel is de SI-eenheid (Internationale Stelsel van Eenheden) voor radioactiviteit, wordt aangegeven met Bq en beschrijft het aantal atoomkernen dat per seconde radioactief vervalt. De eenheid is genoemd naar Antoine Henri Becquerel. Meer Wikipedia >>

 

branden

Zie CD-Rom branden.

 

Bridge Disk

Speciale Compact Disc, die zowel op een CD- als op een CD-I speler kan worden gelezen. Bijvoorbeeld een Kodak Photo CD.

 

Browser

Letterlijke vertaling is "grasduinen" oftewel bladeren. Een bladerprogramma waarmee je kunt surfen (bladeren) over de webpagina's van het World Wide Web. Zoals Netscape, Opera en Microsoft Internet Explorer.

 

Bruingoedwinkel

Winkel waar radio, televisie en andere audioapparaten worden verkocht.

 

BSC

"Base Station Controller" is een functie in een GSM-netwerk die de basisstations bestuurt. De BSC zorgt bijvoorbeeld voor de toewijzing van radiokanalen voor mobiele telefoongesprekken.

 

BSA

"Business Software Alliance" Een organisatie die over de hele wereld zijn invloed laat gelden en behartigd op het gebied van, niet alleen software, maar hardware en ook over de internetbranche.

 

BSMTP

"Batched Simple Mail Transfer Protocol" Een soort postbus waar in één keer alle e-mails van een domein kunnen worden ontvangen en verzonden. De mailserver is de domeinserver of wel de PC van de gebruiker.

 

BTB

"Branch Target Buffer" Het geheugen van de Intel Pentium processor.

 

BTS

"Base Transceiver Station" Basis zend-/ontvangstation voor GSM signalen. De stations met hun antennes staan door het hele land.

 

Buffer

Opslagplaats voor gegevens, klaar voor verdere verwerking.

 

Buffer underrun

Zie "Buffer". Als de verwerking sneller gaat dan de buffervoorraad wordt aangevuld ontstaat er een "buffer underrun". Vooral bij het branden van CD's en CD-Rom's wil dit nogal eens voorkomen, omdat bij branden er een constante data aanvoer moet zijn.

 

Bug

Programmeerfout. Vaak voorkomend bij nieuw gelanceerde programma's.

 

Bureaublad

"Desktop" is de originele naam voor het eerste scherm als de PC wordt opgestart. Van hieruit wordt er gekozen wat er welk programma moet worden geladen. Een bureaublad is geheel naar eigen idee in te richten.

 

Burn-proof

Om "Buffer underrun" te voorkomen maken sommige CD-branders gebruik van deze techniek.

 

Busnetwerk

Netwerk waar alle aangesloten computers in serie staan.

 

Buzzwords

Modewoorden gebruikt op het internet. Niemand weet hoe ze ontstaan of wat ze letterlijk betekenen.

 

Byte

En byte is een groep van acht bits. Tevens de eenheid waarin geheugen en opslagruimte van een computer in wordt uitgedrukt.
En kilobyte (K of Kb) bevat 1024 bytes. En megabyte (M of Mb) is gelijk aan 1024 kilobytes en een gigabyte (G of Gb) is weer gelijk aan 1024 megabytes.

 

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem
a.u.b. Contact met ons op!

Websites van CRIP
: Houtdomein - Vloerdomein - Wooddomain - Webdesign - Ardennen-Famenne - Wintersport Ardennen