Profiders - Tijdschriften - Chattalk - E-cards - Netiquette - Clubs - Zoekmachines

.
Woorden die beginnen met een A - a - a - A - a - A

a/b

Analoge aansluitpunten/contacten voor telefoon-, Fax- en modem verbindingen met het KPN kabelnet. Verschillende ISDN-kaarten hebben zo'n aansluiting.

A/B adapter

Via deze adapter kan een normaal (analoog) telefoon- of fax apparaat worden verbonden met een ISDN-lijn, maar die aanduiding geldt voor veel meer overgangs pluggen. USB enz.

> 21% soorten overgangspluggen

AC

"Alternating Current" Wisselstroom. Het normale lichtnet is zo'n bron. Hier wisselt de stroom van maximum naar minimum (50 Hertz) 50 keer per seconde

 

AC/DC

Aanduiding dat een apparaat geschikt is voor zowel wissel- als gelijksstroom.

Accesprovider

Zie "Provider"

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem
a.u.b. Contact met ons op!

Websites van CRIP
: Houtdomein - Vloerdomein - Wooddomain - Webdesign - Ardennen-Famenne - Wintersport Ardennen

Account

Abonnementhouder van bijvoorbeeld een internetaansluiting. Je wordt ingeschreven als account bij een provider.

ACI

"Automatic Channel Installation"
Casema geeft via haar kabel-televisienetwerk een speciaal signaal door waarmee televisietoestellen automatisch ingesteld kunnen worden op voorkeurzenders. Met name vanwege het steeds groeiende aanbod van televisieprogramma’s bestaat bij consumenten al langer behoefte aan een systeem waarbij TV’s ‘zichzelf’ automatisch kunnen instellen. Met Automatic Channel Installation(ACI), dat tot Europese norm is verheven, is deze standaard nu gevonden. andere benaming = Easy Tune

 

ACS

"Advanced Camera for Surveys" Een constructie van drie camera's elk met een ander filter, o.a. aan board van de ruimte telescoop Hubble.
SBC"Solar-Blind Camera" blokkeerd zichtbaar licht om juist het ultraviolet te versterken.
HRC"High-Resolution Camera" ontwikkeld om in de sterreclusters te kijken.
WFC"Wide Field Camera" voor breed en diep in het sterrenstelsel door te dringen.

 

meer weten? klik

Actieve luidspreker

Luidsprekerbox met ingebouwde versterker ter aanvulling van een geluidskaart met een zwakke eindversterker.

ActiveX

Om bepaalde taken te kunnen uitvoeren of de site te kunnen zien, is het voor sommige websites nodig dat u ActiveX-besturingselementen installeert. Wanneer u een dergelijke site bezoekt, vraagt Windows Internet Explorer of u het ActiveX-besturingselement al dan niet wenst te installeren.

ActiveX-besturingselementen zijn kleine programma’s die soms ook wel add-ons (uitbreidingen) worden genoemd, en op het internet worden gebruikt. Doordat ze animaties kunnen uitvoeren, kunnen deze uw surfervaring verbeteren, of ze kunnen u helpen bij het uitvoeren van taken zoals het installeren van beveiligingsupdates bij Microsoft Update.

ADC
AD-convertor

"Analoog Digital Converter" Omvormer die analogen signalen omzet naar digitale signalen. Voorbeeld: om platenspeler aan te sluiten op PC

Audioconverter digitaal naar analoog "

Add-in
Add-ons

Uitbreidings-programma voor reeds bestaande programma's.

Administrator

Supervisor of te wel Netwerk- computerbeheerder.

ADPCM

"Adaptive Delta Pulse Code Modulation" Comprimeerprogramma voor geluidsbestanden.

Adres

Een gereserveerde plaats in het geheugen van een PC.
Ook wel postbus of postvak geneoemd.

Adresbus

Verbinding tussen het CPU (Centrale Processing Unit) en het geheugen.

ADSL

Nieuw snelnet van telecomproviders, wat een antwoord moet geven op de concurentie van de kabelexplatanten.
Volgens KPN is ADSL 16 x sneller als ISDN en 30% sneller als internetten via de kabel.

Adware

Ad-Aware

De reclame die ineens op het scherm verschijnt als u op het internet surft wordt ge-downloadt door een software programma "Adware".

Ze komen meestal ongevraagd binnen gelijk met de zogenaamde "Freeware" die we downloaden. Reclame gaat nog, maar als er privé gegevens terug worden gestuurd naar de makers dan wordt het tijd daar wat aan te doen. Eén van de beste gereedschappen om de PC - laptop Adware schoon te maken en ook om het schoon te houden vindt u op: Lava Soft

Met het aanschaffen van een antie adware programma moet je erg voorzichtig zijn, je haalt soms rotzooi in huis dan dat je kwijt wilt.

AdSense

"Google AdSense" is een gratis programma waarmee online uitgevers inkomsten kunnen genereren door relevante advertenties weer te geven bij de meest uiteenlopende soorten online inhoud, inclusief:
"Site Search"; Eenvoudig een aangepaste zoekmachine toevoegen aan uw site en verdienen aan advertenties op de pagina's met zoekresultaten.
"Websites-Advertenties" op uw website weergeven die aansluiten bij de interesses van uw publiek en verdienen aan geldige klikken en vertoningen.
"Webpagina's en toepassingen voor Google Mobile"
Geef de juiste advertentie op het juiste moment weer voor uw mobiele gebruikers, terwijl ze onderweg informatie zoeken.

 

AdWords

"Met Google AdWords" maakt u heel eenvoudig uw eigen advertenties, selecteert u zoekwoorden om aan te geven waar uw advertenties moeten worden vertoond en betaalt u alleen wanneer iemand op de advertentie klikt. Dat betekent dat u alleen betaalt als uw advertentie werkt.

AdWords Lessen

"Online AdWords lessen" bieden een gratis training, gegeven door uw eigen AdWords specialisten, om u te helpen bij het bereiken van lange termijn successen met AdWords. Of u nu nieuw bent bij AdWords of ervaren bent met AdWords, wij bieden een variatie aan onderwerpen die aansluiten bij uw behoeften.
meer>> website AdWords lessen

A-drive

Over het algemeen wordt hiermee het discettestation van de computer mee aangeduid.

Affiliate
Affiliate marketing

Adverteren op een webpagina van een geselteerde website en alleen daarvoor betalen als er een reele boeking/verkoop uitkomt. 'no cure no pay' online marketing waarbij 3 partijen betrokken zijn: adverteerder - publisher - affiliate organisator zoals : TradeTracker - Daisycon - Zanox enz.

Aftastdiepte

"Sampling Depth" geeft aan hoeveel bits er worden gebruikt of nodig zijn voor het digitaliseren van een analoog signaal.

 

Aftastsnelheid

"Sampling Rate" geeft in Hertz aan hoeveel maal per seconde een analoog signaal wordt omgezet in een digitaaal signaal.
Standaard waarde voor geluidskaarten is 44Khz. Met andere woorden, het analoge signaal wordt 44.000 keer per seconde omgezet.

Agent

Softwareprogramma dat specifieke informatie, gericht op een bepaald vakgebied, van het internet ophaalt.

 

AGP

"Accelerated Graphics Port" AGP 4 = Snelle aansluiting voor 3D weergave.

AGP-slot

 

"Advanced Graphic Port" Geeft voorrang aan de grafischekaart en versneld daarmede de communicatie tussen geheugen, CPU en de kaart.

Airport

Onderdeel van APPLE. Fabrikant van draadloze technologie voor korte vebindingen. Concurent van: zie ook "Bluetooth".

AI

A.I. "Artificial Intelligence", ook bekend als kortweg A.I., is een Amerikaanse sciencefictionfilm geregisseerd door Steven Spielberg. De hoofdrollen worden vertolkt door Haley Joel Osment, Frances O'Connor en Jude Law. De film is gebaseerd op het korte verhaal Super-Toys Last All Summer Long van Brian Aldiss.

AJAX

Niet de voetbalclub, maar "Asynchronous Javascript And XML". Het is een techniek die gebruikt wordt voor het ontwerpen van interactieve webpagina's. Door gebruikmaking van XHTML en CSS hoeven internet pagina's niet in zijn geheel herladen worden. Dit wordt door verschillende websites gebruikt, zoals Google enAmazone.

Akoestiek

Leer van geluidseigenschappen en -controle.

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem
a.u.b. Contact met ons op!

Websites van CRIP
: Houtdomein - Vloerdomein - Wooddomain - Webdesign - Ardennen-Famenne - Wintersport Ardennen

Algol

"ALGOrithmic Language" programmeertaal, voorgangen van Pascal.

Algoritme

Stapsgwijze instructie voor programmeertaken.

Alpha Blending

Zo wordt de techniek van het transparant maken van oppervlakten, zoals water en glas, genoemd.

Alt

 

"Alternatief" De toets op het toetsenbord die bij gebruik andere toetsen een andere functie geeft.

Altavista

Zoekmachine. In 1996 ging "AltaVista" een samenwerking aan met Yahoo om uiteindelijk in 2004 volledig in handen zou vallen van Yahoo.

AM


Zie Frequentiemodulatie (FM) voor het verschil tussen AM en FM.

"Amplitude Modulatie"
Stelselmatige wijzigingen van de trillingsterkte (amplitude) van een uitgezonden radiogolf. Zo wordt bijvoorbeeld gesproken taal omgezet in trillingen en zo aan radio's met AM-ontvangst verstuurd. Meestal is het signaal de draaggolf van een radiozender waarvan de amplitude in het ritme van het over te brengen geluid gemoduleerd is. Meer>>

AMD

AMD-K6

AMD-Randeon

"Advance Micro Device" Fabrikant van processors.

Type K6 was de grote concurrent van de Pentium processor van Intel. Deze laatste ontwikkelde daarom de "Celeron".

"Randeon" Producent van Grafischekaarten

AMD Randeon -Grafischekaart

AMP

"Accelerated Mobile Pages" 2016 - 02; Met deze dienst wil Google een veel snellere gebruikerservaring bieden aan mobiele gebruikers. AMP pagina’s zijn hele snelle varianten van een website pagina’s. Hierdoor kunnen website pagina’s met multimedia content (video’s, plaatjes, tekst etc.) supersnel geladen worden door mobiele gebruikers.>>meer info

Ampère

"Ampère (A)" = stroomsterkte, de hoeveel elektriciteit die door de draad stroomt. Een verplaatsing van elektrisch geladen deeltjes door een geleider onder invloed van een potentiaalverschil. Bij de stroom uit het stopcontact is er sprake van een stroom van electronen. In verdunde gassen, elektrolytische oplossingen en gesmolten elektrolyten verplaatsen positieve en negatieve ionen zich in tegengestelde richtingen; in een metalen geleider bewegen de negatief geladen elektronen zich van de negatieve elektronenoverschot naar de positieve elektronentekort pool. Dat is dus elektrische stroom.

Amplitude

Golfbeweging: maximale uitwijking die men bij een periodiek verschijnsel waarneemt, bijvoorbeeld de hoogte van een golf op zee, of bij uitgezonden radiogolven. Zie ook "Amplitude Modulatie"

Analoog

Golfbeweging, alles is trilling. Overeenkomstig onze werkelijkheid in tegenstelling tot Digitaal, waar alles omgezet wordt in getallen. 1 en 0 (bits)

Analoge loopback test

Testmiddel voor modem onderzoek.

Anchor (anker)

Een anchor is een hypertekst-verwijzing. Op de tekst binnen een anchor kan geklikt worden, waarna de browser de locatie van de verwijzing opzoekt.

Android

"Android" was in eerste instantie een besturingssysteem voor mobiele telefoons, ontwikkeld door Android Inc. in samenwerking met een groep andere bedrijven. Zodat er op telefoons van de bekende merken al een hoop applicaties aanwezig zijn, zoals een agenda, adresboek, browser, Google Maps en YouTube-speler. In 2005 over genomen dootr Google. De ontwikkeling gaat erg snel in het doorgeven nu ook van TV-signalen. Het aantal apparaten waarop Android is/wordt geinstalleerd zal de komende tijd alleen nog maar gaan groeienr Meer>>

Android HDMI PC stick

Een PC-systeem zo klein als een USB-geheugenstick. Maak van elk weergaveapparaat met HDMI-ingang uw multimedia-centrale, ongeacht of het om televisie, computermonitor of zelfs een beamer gaat. Door de compacte afmetingen is hij ook ideaal als uw leuke reisgenoot die u van de content voorziet die u ook echt wilt zienVerander uw tv in een handomdraai in een Smart-TV of gebruik deze mini-pc-stick als vervanging voor een desktopcomputer.

Android HDMI PC stick van Conrad

Android-apps

"Android-applicaties" Er zijn inmiddels al heel wat Nederlandse Android-apps verschenen in de Google Play Store. Hier een lijst van Nederlandse apps.

Animated gif(Animatie)

Een opeenvolging van teken- of computerbeelden tot een film.

Anode

Onderdeel van een radiobuis. http://etv.et.tudelft.nl/maxwell/8/3/radiobuis.pdf) .

Ook wordt de positieve pool/elektrode, van een elektrische cel zoals een accu of een batterij, zo genoemd.

Anonymous

"Anonymous" is een idee. Het heeft geen leiders en er bestaat geen hiërarchie. Het is geen organisatie en het heeft geen leden. Het bestaat uit een collectief van individuelen die via het internet met elkaar verbonden zijn. Iedereen kan zich dus ‘Anonymous’ noemen zodra hij/zij dit wilt. >> meer

website van Anonymous Nederland

ANSI

Een door het "American National Standards Institute" uitgegeven teken-definitie. Uit 8 bits worden 256 verschillende tekens gevormd. Zie ook ASCLL.

Answer Mode

Stand-by stand van een modem die open staat voor binnenkomende signalen.

Antialiasing

Voor het verscherpen van een beeld wordt met Antialiasingtechniek de ruimtes tussen de kleur blokjes aan de randen van het beeld opgevuld.

Apenstaartje @

"at" Vast gegeven in een internetadres. Bij mobiele telefoons wordt het # daarvoor gebruikt.

AP-index

De invloed die de Zon heeft op het geomagnetisch veld kan worden uitgedrukt met de Ap-index. De afgelopen jaren is die index gedaald. De geomagnetische A-index geeft de grootte weer van de magnetische schommelingen in de plaatselijke magnetische observatoria. Een Ap-index van 0 tot 10 is rustig, 11 tot 20 is onbestendig en 21 tot 50 is een matige storm. Tijdens magnetische stormen kan de Ap-index zelfs tot 100 komen. Grote 'woeste' stormen kunnen tot een Ap-index 300 komen, hoewel zulke stormen zeer zeldzaam zijn.
De Ap-indexen varieren onderling van observatorium, aangezien de magnetische schommelingen zeer lokaal van aard kunnen zijn.

In maart en april van 2011 verschenen er steeds meer zonnevlekken. Het magneetveld van de Zon werd sterker. Maar in de maanden mei en juni verdwenen de extra zonnevlekken weer. Men verwacht dat 2013 ..... >> Meer

API

"Aplicatie Programma Interface" Interface, verbinding tussen het programma en het besturingssysteem en omgekeerd. >>meer bij: W3S

APM

"Advanced Power Management" Een programma voor automatische energie besparing in een PC. Als de PC even niet gebruikt wordt komt APM in werking (inschakeltijd is instelbaar) en zorgt er voor dat de PC minder energie gebruikt door bepaalde onderdelen zoals beeldscherm, harde schijf enz op de spaarstand te zetten.

Applicatie

Toepassing.

APPN

"Advanced Peer - to - Peer Networking"

A-prompt

Al vanaf het DOS-tijdperk het adres van het discettestation.

Aquire

Scannen.

Arcade

Spel-term voor een laagdrempelig spel.

Arcnet

"Attached Resourses Computer Network" Een netwerk van maximaal 225 computers tegelijk aan het werk kan hebben.
De overdrachtsnelheid is 2 Mbit/sec.

ARIP

"Association Radio Industries and Broadcasting" Internationaal overlegorgaan voor de regelgeving voor nieuwe radioapparatuur.

ARM

"Asynchronous Response Mode" Methode van communiceren, waarin het eerste station (PC) de tweede de strat opdracht geeft voor transmissie.

ARP

"Address Resolution Protocol" Regelgeving om de adressen van een PC en van het internet aan elkaar te koppelen.

ARPAnet

"Advanved Research Projects Agency networks" Eerste opzet van het huidige internet, opgezet in 1969 door het Amerikaanse ministerie van defensie.

ARQ

"Automatic Retransmission reQuest" Een herhaal programma wat automatisch in werking treed als datazendingen verminkt overkomen.

ASCII

"American Standard Code for Information Interchange"
Standaard code (in enen en nullen) voor letters, lettertekens en cijfers. Ieder codeteken bestaat uit zeven bits, wat de mogelijkheid geeft om 21% verschillende tekens een eigen code nummer te geven.

ASCll-bestanden

 

"American Standard Code for Information Interchange" Zijn bestanden die alleen uit ASCll bestaan

Ask

Zoekmachine "Ask.com" heeft de ambitie om een serieus alternatief voor Google te worden en heeft in 2006 sites in diverse Europese talen geopend, waaronder een site in de Nederlandse taal.

ASP
asp

"Actieve Service Page"

Aspect ratio

Verhoudingsgetal van een weergave gebied als beeldscherm. Aspect ratio van een televisiescherm is 3: 4, van breedbeeld televisie is dat 9 : 16 .Een breedbeeldscherm in de bioscoop heeft een Aspect ratio van 1 : 3 en van computermonitoren is ook 3 : 4 en komt overeen met de scherm resolutie van 480 x 640, 600 x 800, 768 x 1024.

Asynchroom

Bij datacommunicatie wordt elk te verzenden teken ingepakt door een begin- en eindbit. Dit ter herkenning voor de ontvangende kant.

at

"@" of "apenstaartje" Vast gegeven in een internetadres.

AT

Benaming voor een PC met een 80286 processor.

AT-opdracht

"ATtention" Een modem opdracht die begint met de twee letters AT.

Attachment

"Bijlage" In dit geval een bijlage in de vorm van een apart document (tekst, foto enz.) bij een e-mail bericht.

AUTOEXEC.BAT

Bestand met DOS-commando's.

Autorun

Klein programma wat geschreven op een CD-Rom deze automatisch opstart als hij in de CD-Rom-speler geplaatst wordt.

AVI

"Audio Vidio Interleave" Bestandsformaat voor geluid bij vidio.

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem
a.u.b. Contact met ons op!

Websites van CRIP
: Houtdomein - Vloerdomein - Wooddomain - Webdesign - Ardennen-Famenne - Wintersport Ardennen