Zoekmachine's

Zoekmachine

Zoekprogramma op het internet. Zoeken door het ingeven van trefwoorden.
De meest bekende is
Google, minder bekend, maar ook voor afbeeldingen; Picsearch, Ixquick, Altavista, Yahoo, Lycos, Vindex.

Veel zoekmachines zijn gespecialiceerd op een bepaald gebied, zoals TAAL -

 

Algemene-zoeksites

Altavista

In 1996 ging "AltaVista" een samenwerking aan met Yahoo om uiteindelijk in 2004 volledig in handen zou vallen van Yahoo.

Ask

"Ask.com" heeft de ambitie om een serieus alternatief voor Google te worden en heeft in 2006 sites in diverse Europese talen geopend, waaronder een site in de Nederlandse taal.

Bing


"Bing"
(voorheen Live Search, Windows Live Search en MSN Search), codenaam Kumo, is een zoekmachine van Microsoft, die op 3 juni 2009 werd gelanceerd. Het is momenteel de op één na grootste zoekmachine op het internet met een aandeel van bijna 4%, na Google met 85%

Google

"Google" is de grootste zoekmachine op het internet met een aandeel van 85%

Ixquick

"Ixquick" geeft voor elke zoekopdracht de top tien van de resultaten van verschillende zoekmachines. Het rangschikt de resultaten door het toekennen van een ster voor elk resultaat dat is gevonden door een zoekmachine.

Kobala

"Kobola" is een Nederlandse zoekmachine met eigen spidering en indexering. Zoekt tevens op Nederlandse nieuwsbronnen en adressen. Bevat WAP- en PDA-zoekmachine.

LeerWiki

"LeerWiki" LeerWiki.nl is in het leven geroepen om het kennisniveau in Nederland naar nieuwe hoogtes te brengen. "Niemand is te oud om te leren. En we blijken allemaal nog steeds graag te willen bijleren en datgene dat ons interesseert te willen uitdiepen of uit te pluizen."

Lycos

"Lycos" is één van de eerste zoekmachines en heeft diverse awards voor: bloggen, web publiceren en hosting, online spelletjes, e-mail en natuurlijk ,ook zoeken. De Nederlandse tak is o.a. specialiseerd in jobs.

Teoma

"Teoma" biedt drie soorten resultaten voor elke opdracht. Links - relevante webpagina's. Rechts - verfijnen - en in het midden een verzamelingen van deskundigen en liefhebbers.

Track

"Track" is een onderdeel van Wegener eMedia BV, is de snelst groeiende zoekdienst voor het Nederlandse deel van het Internet.

Zoeken

"Zoeken" op het Internet · Afbeeldingen · Telefoongids · Huizen · Video - Bedrijven · MP3 · Zoektools · Uitgebreid zoeken...

Zoeken / Nieuws

AOL

"Aol." NEWS, ENTERTAINMENT, FINANCE, TECH, LIFESTYLE, SHOP, SERVICES, GAMES, AUTOS, MAPS, PATCH, RADIO, MORE

Ilse

"Ilse" is vernieuwd! Komende tijd gaan ze aan de slag om de site nog beter te maken.

Vinden

"Vinden" is een soort "Startpagina" de lijst wordt gefilterd op erotische, gewelddadige en/of aanstootgevende zoektermen.

Vindex

"Vindex" is een onderdeel van: Sanoma Media (Uitgever van magazines en websites voor het grote publiek.)

Yahoo

"yahoo" -messenger, -music, -groups, -weather, -answers, -sign, -briefcase, my yahoo,

Wikinews
Engels
- Duits - Frans

De Nederlandstalige "Wikinews" is op 28 januari 2005 van start gegaan. Op 22 februari 2010 werd de Nederlandstalige versie van Wikinews echter stopgezet wegens een gebrek aan vrijwilligers om iedere dag artikelen te (her)schrijven.

Boeken / encyclopediën

dbnl

"Digitale bibliotheek Ned. Letteren" is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks, naast een groot aantal studies en primaire bronnen op het brede terrein van de Nederlands(talig)e cultuurgeschiedenis.

ECYCLO

"Encyclo" brengt vele honderden begrippenlijsten samen op één portaal om zo het zoeken naar definities en begrippen te vergemakkelijken. Encyclo toont de eerste regels van de betekenis van een term en wijst u door naar de bron(nen) waar u meer kunt lezen.

Visual Dictionary

Welcome to the "Visual Dictionary"
Start your exploration of the 17 themes by clicking one of the thumbnails, or use the search engine to browse through our larger-than-life image database.

Wikibooks

"Wikibooks" is een gemeenschapsproject met als doel de mensheid kosteloos vrije inhoud leerboeken en ander lesmateriaal ter beschikking te stellen. Op dit moment zijn er 5.869 hoofdstukken aanwezig in 276 boeken en 468 hoofdstukken in 16 Wikijunior-boeken, waaraan wordt gewerkt. U kunt elk hoofdstuk uitbreiden of aanpassen en wordt daartoe dan ook van harte uitgenodigd.

Wikipedia

De Nederlandstalige editie van "Wikipedia" ging in 2001 van start en is de op acht na grootste editie van deze online encyclopedie gemeten naar het aantal artikelen, na de Engelse, Duitse, Franse, Italiaanse, Poolse, Spaanse, Japanse en Russische.

Wikispecies

"Wikispecies" wil een open en vrije samenvatting van alle soorten levende wezens zijn. Het project dient daartoe zowel de dieren, planten, schimmels, bacteriën, Archaea, Protista en alle overige levensvormen te omvatten.

Onderwijs

Davindi

"Davindi" is een zoekmachine speciaal voor het onderwijs. Davindi is geen gewone internetzoekmachine. Davindi zoekt zijn resultaten namelijk niet op het wereldwijde internet, maar binnen een speciale samengestelde onderwijscollectie.

Histoforum

"Historum" online tijdschrift voor de didactiek van geschiedenis.
Histoforum verkent de mogelijkheden van Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) voor het onderwijs in geschiedenis en staatsinrichting.
Histoforum Didactiek wil een bijdrage leveren aan het vertalen van onderzoeksresultaten naar het geschiedenisonderwijs.

SchoolTV

"Schooltv-beeldbank" is de site van Schooltv met meer dan 2500 educatieve clips voor het onderwijs met werkbladen, quizzen en links

Teleblik

"Teleblik" is de audiovisuele portal voor basisscholen, het voortgezet onderwijs en het MBO.

Zonnepanelen vergelijken? Doe de dakcheck, en vraag direct offertes aan!
Taal

ANW

Het "Algemeen Nederlands Woordenboek" (ANW) is een corpusgebaseerd, digitaal woordenboek van het eigentijdse Nederlands in Nederland en Vlaanderen.

Etymologiebank

"Etymologie" van een woord is de historische verklaring voor de manier waarop de vorm van het woord tot stand is gekomen; daarom wordt het ook wel de woordherkomst genoemd.

Geïntegreerde-
Taal Bank

De "Geïntegreerde TaalBank" is een online versie van Historische- Oudnederlandse- Vroegmiddelnederlandse- Middelnederlandse Woordenboeken.

NTU

" Woordenlijst" van de "Nederlandse Taalunie" beter bekend als: ,,,,,""HET GROENE BOEKJE"

Nederlandsewoorden

"Nederlandsewoordenlijst", spellingregels, taalkundigetermen. Vertalen en Rijmwoorden (Gedichten maken wordt nu echt eenvoudig. Type in het zoekveld een woord en deze website zoekt de woorden die rijmen!)

VRT taalnet

Op "VRT taalnet" vindt u praktische tips over taalgebruik. Ze zijn verdeeld over een aantal rubrieken, plus informatie over het taalbeleid van de VRT, koppelingen naar andere taalwebsites en een verzameling taalcolumns.

Wiktionary

Het Nederlandstalige "WikiWoordenboek" (internationale naam: Wiktionary) heeft op dit moment 122.897 artikelen, waarvan 50.714 in het Nederlands. Het WikiWoordenboek bevat woorden uit 508 talen.

Wikiquote

"Wikiquote" begon op 26 mei 2004 met het samenstellen van een vrije collectie van citaten, spreekwoorden en dergelijke meer. Momenteel heeft deze Wikiquote 1.389 pagina's, met vele duizenden citaten.

Wikisource

"Wikisource" is een verzamelplaats voor bronteksten in verschillende talen die ofwel tot het publiek domein behoren, ofwel zijn vrijgegeven onder GFDL.
GFDL is een licentie die gebruikt wordt om tekstmateriaal onder bepaalde voorwaarden vrij verspreidbaar te maken.

Stedenbouw en Architectuur

SeARCH

Elk project in "SeARCH" wordt gezien als een landschap - het meest essentiële en genereuze element in het ontwerp. Zonder begrenzingen, landschappen zijn eindeloos en open; het is de bindende factor tussen architectuur en stedenbouw, tussen interieur en exterieur.

Snel, betrouwbaar en voordelig online besteld
Afbeeldingen

Picsearch

"Picsearch" voor zoeken op het web voor afbeeldingen. De zoekservice van een afbeelding met meer dan 3,000,000,000 foto's

Wikimedia Commons

Als u "Commons" voor de eerste keer doorbladert, kan u beginnen met Featured afbeeldingen, kwaliteitsbeelden of Valued beelden. U kunt zien wat voor werk gemaakt wordt door onze hooggekwalificeerde fotografen en ontmoetingen met onze illustratoren.

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem a.u.b. Contact met ons op!

Technotaal.com is een website van: CRIP - Creation of Resources Information Programs