Energie-Providers-Tijdschriften/Clubs-Chattalk-E-cards-Netiquette-Zoekmachines

Electriciteit-stroom-spanning - Hoe begon het allemaal en ... hoe gaat het NU!

jaar -600
   

De eerste keer dat een elektrisch verschijnsel opgemerkt werd was toen men over een stuk barnsteen wreef. Hierdoor werden lichte voorwerpen aangetrokken. Dit verschijnsel was ca 600 v.C al bekend. (bron: Wikipedia)

jaar 1551
   

Geronimo Cardano ontdekte voor het eerst het verschil tussen barnsteen en magnetisme.

in 1600
   

William Gilbert toonde aan dat ook bij andere stoffen krachten waren. Deze waren echter analoog aan het barnsteen. Deze stoffen verdeelde hij in 2 hoofdgroepen namelijk:

  • isolerende

  • geleidende stoffen

jaar 1670

   

De Duitse natuurkundige Otto van Guericke was het die de verschijnselen duide als "elektrische" krachten. In dat jaar werd de eerste electrostatische machine geconstrueerd door hem.

In 1733
   

De Fransman Dufay veronderstelde het bestaan van 2 soorten elektriciteit, met als regel gelijksoortige elektriciteit stoot elkaar af, ongelijksoortige trekt elkaar aan. even later onderscheidde Benjamin Franklin deze als positieve en negatieve elektriciteit.

jaar 1844
   

De eerst bruikbare toepassing van elektriciteit was in het hier werd de eerste telegraaflijn tussen Washington en Baltinore aangelegd. Deze telegraaflijn was uitgevonden door Morse.

     

Aan de uitvinding van gloeilamp hangt vooral de naam van Thomas Alva Edison, hoewel hij niet de eerste was die de gloeilamp uitvond zag hij wel als eerste de commercieëlle waarde hiervan in.
Hiervoor leverde Edison voor zijn klanten een compleet elektriciteitsnetwerk, inclusief dynamo's, kabels en accessoires zoals fittingen, zekeringen en elektriciteitsmeters.

jaar 1882

   

In dat jaar nam hij 's werelds eerste elektriciteitscentrale in bedrijf die 110V gelijkstroom leverde aan 59 klanten in Lower Manhattan.

jaar 2000
   

Nu focusen we op:
"Duurzame energiebronnen" als:

Zonne-energie
Wind-energie
Bio-energie
Aard-energie
Waterkracht-energie

Zonnepanelen kopen

Iedere dag komen er nieuwe afkortingen, woorden, begrippen bij en verdwijnen er ook gelinkte websites.
Zie "Disclainer" - Als een link niet werkt neem
a.u.b. Contact met ons op!

Websites van CRIP
: Houtdomein - Vloerdomein - Wooddomain - Webdesign - Ardennen-Famenne - Wintersport Ardennen